Események

A javító-, különbözeti- és osztályozó vizsgák időpontja:
augusztus 24. hétfő, 9 óra
Tanévnyitó ünnepély és első tanítási nap:
szeptember 1. kedd, 8 óra
Tankönyvosztás az első tanítási napon lesz:
szeptember 1.

Iskolai közösségi szolgálat

2018 - 2019 tanév

A tizenkettedikes diákok tanulmányi kirándulása Budapesten

tanulmanyi kirandulas 00005Gimnáziumunk tizenkettedik osztályos diákjai egész napos tanulmányi kiránduláson jártak Budapesten március 19-én. Hosszú napnak néztünk elébe: az első négy tanórát az iskolában töltöttük, s ezt követően indultunk a késő estig tartó múzeum- és színházlátogatásunkra.

A napot a Terror Házában kezdtük, ahol megtekintettük mind a nyilas, mind a kommunista diktatúra rémtetteit bemutató kiállítást. A tárgyi emlékek, a hang- és filmfelvételek, az épület atmoszférája átélhetővé tették a gimnáziumi történelem órákon tanultakat.

Választásunk, a Terror Háza meglátogatása összhangban állt napunk folytatásával, ugyanis a Radnóti Színházban Az egy piaci nap című színdarabot tekintettük meg. Még az előadás előtt lehetőségünk adódott arra, hogy Széplaki Nóra, a színház ifjúsági programfelelőse vezetésével bejárjuk a színház tereit: a színpadot, az öltözőket, a kulisszák mögötti rejtett világot. Érdekes beszélgetés alakult ki a színház világosítójával, kellékesével, öltöztetőjével, akik apró részletekbe, szakmai titkokba avatták be diákjainkat.

Képek

 

 

A nap fénypontja természetesen Závada Pál regénye, Az egy piaci nap alapján színpadra állított előadás megtekintése volt. A darabot a Mohácsi testvérek (Mohácsi István és Mohácsi János) adaptálták színpadra, egy újabb elismerésre méltó, „igazi mohácsis” előadást teremtve meg.

A regény az 1946-os kunmadarasi pogrom eseményeit dolgozza fel. A színmű alapvetően követi a műben megírt eseményeket, és megszemélyesíti a szerző által kitalált regényszereplőket. Megelevenednek a színpadon a lincselés és az azt követő bírósági tárgyalás körülményei, a falut szétfeszítő dühös ellentétek, az egyszerű emberek kiszolgáltatottsága és háború utáni nyomora. A színmű bemutatja azt a korabeli helyzetet, melyet az anyagi nehézségeken túl a politikai megosztottság és a tájékozatlanságból adódó előítéletesség jellemzett.

Az előadás megtekintése után közönségtalálkozóra került sor, ahol Závada Pál író, a színdarabban szereplő színészek, a zeneszerző és a színház ifjúsági programfelelőse vett részt. Megtisztelő volt számunkra, hogy az eseményt elsősorban nekünk szervezték. A találkozó moderátora a beszélgetés elején felhívta arra a jelenlevők figyelmét, hogy a Székesfehérvári Kodály Zoltán Gimnáziumban a magyar érettségi egyik tétele a látott színházi előadás alapján készül. A személyes találkozó során nagyon érdekes részleteket tudtunk meg a szerzőtől a Kunmadarason végzett kutatásairól, a regény megírásának folyamatáról, mai közéleti vonatkozásairól és a rendezés munkamenetéről. Závada Pált örömmel töltötte el, hogy regényét a Mohácsi testvérek állították színpadra, erről is beszélt a közönségtalálkozón. A szervezők és az író egyaránt kíváncsiak voltak diákjaink véleményére is, kérdéseikre örömmel válaszoltak.

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a tanulmányi nap fénypontja valóban a Radnóti Színház előadása volt. A nagyszerű színészi játék, a mozgalmas, elgondolkodtató ugyanakkor szókimondó és a humornak is teret engedő előadás tette teljessé napunkat.

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.