Események

A javító-, különbözeti- és osztályozó vizsgák időpontja:
augusztus 24. hétfő, 9 óra
Tanévnyitó ünnepély és első tanítási nap:
szeptember 1. kedd, 8 óra
Tankönyvosztás az első tanítási napon lesz:
szeptember 1.

Iskolai közösségi szolgálat

2018 - 2019 tanév

„Frankó Fraknó”

frakno 00001A gimnázium őszi kirándulását október 18-án tartottuk. Idén Ausztriába utaztunk, a burgenlandi Fraknó várát látogattuk meg. Esterházy Péter íróval egyetértettünk, Fraknó frankó.

Utazásunk célja az volt, hogy megismerjük az Esterházyaknak a magyar határhoz közel eső ősi várát. A gimnáziumi történelem, magyar és ének-zene órákon felmerül a jeles arisztokrata család neve, ennek ellenére keveset tudunk a családról és hozzájuk kötődő kulturális emlékekről. Az Esterházyak a várat 1622-ben kapták az uralkodótól, az épület azóta is a család hercegi ágának tulajdonában van. Az Esterházy alapítványnak köszönhető, hogy a vár rendkívül jó állapotban várja a látogatóit. A történelem viharai is elkerülték az épületet és kincseit, így napjainkig megőrződött a fegyvertára, a konyhája, belső díszudvara, a termek berendezése és a család kincstára. Mindezeket a kulturális látnivalókat magyar nyelvű idegenvezetéssel volt szerencsénk megtekinteni.

Délután a programunk Kismartonban folytatódott. Belvárosi sétánk során megcsodáltuk az Esterházy kastélyt, és felkerestük a város Haydn emlékeit. A Hegyi templomban, Haydn mauzóleumánál felidéztük a híres zeneszerző életútját és az őt alkalmazó hercegi család történetét, valamint a zeneszerző fő mecénásának alakját, Esterházy Fényes Miklóst. Ezt követően meglátogattuk Haydn kismartoni lakóházát, ahol a nagy művész 1766-tól 12 évig lakott. Személyes tárgyai mellett megtekintettük Haydn zongoráját és néhány művének eredeti kottáját. A város hangulatos sétálóutcáján sok minden idézi ma is az Esterházyakat és Haydnt.

A rendkívül kellemes őszi időjárás, a táj szépsége és a sok kulturális látnivaló egyaránt emlékezetessé tették az idei gimnáziumi kirándulásunkat.

Képek

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.