Események

Gimnazisták színházlátogatása a budapesti Katona József Színházban:
november 21.
Mikulásváró zenés játszóház leendő elsősöknek:
november 27. 17 óra
Városi szépkiejtési verseny:
november 29. 14 óra
Adventi hangverseny a Lánykar közreműködésével a ciszterci templomban:
december 1.
Ifjúsági hangverseny:
december 2.
Iskolánkban nincs tanítás:
december 7.
Megyei szépkiejtési verseny:
december 13. 14 óra
Gimnazista kirándulás Bécsújhelyre:
december 13.
Iskolánkban nincs tanítás:
december 14.
Kodály születésnapi koncert a Zeneakadémián gimnáziumunk részvételével:
december 16.
Kodály Zoltán Napok:
december 16-20.
Karácsonyi vásár:
december 16. 14-16 óra
Karácsonyi hangverseny:
december 18. 18 óra, Szent Imre templom
Projektnap:
december 19. 
Téli szünet:
december 23- 2020. január 3.

Iskolai közösségi szolgálat

Programok

2018 - 2019 tanév

„Frankó Fraknó”

frakno 00001A gimnázium őszi kirándulását október 18-án tartottuk. Idén Ausztriába utaztunk, a burgenlandi Fraknó várát látogattuk meg. Esterházy Péter íróval egyetértettünk, Fraknó frankó.

Utazásunk célja az volt, hogy megismerjük az Esterházyaknak a magyar határhoz közel eső ősi várát. A gimnáziumi történelem, magyar és ének-zene órákon felmerül a jeles arisztokrata család neve, ennek ellenére keveset tudunk a családról és hozzájuk kötődő kulturális emlékekről. Az Esterházyak a várat 1622-ben kapták az uralkodótól, az épület azóta is a család hercegi ágának tulajdonában van. Az Esterházy alapítványnak köszönhető, hogy a vár rendkívül jó állapotban várja a látogatóit. A történelem viharai is elkerülték az épületet és kincseit, így napjainkig megőrződött a fegyvertára, a konyhája, belső díszudvara, a termek berendezése és a család kincstára. Mindezeket a kulturális látnivalókat magyar nyelvű idegenvezetéssel volt szerencsénk megtekinteni.

Délután a programunk Kismartonban folytatódott. Belvárosi sétánk során megcsodáltuk az Esterházy kastélyt, és felkerestük a város Haydn emlékeit. A Hegyi templomban, Haydn mauzóleumánál felidéztük a híres zeneszerző életútját és az őt alkalmazó hercegi család történetét, valamint a zeneszerző fő mecénásának alakját, Esterházy Fényes Miklóst. Ezt követően meglátogattuk Haydn kismartoni lakóházát, ahol a nagy művész 1766-tól 12 évig lakott. Személyes tárgyai mellett megtekintettük Haydn zongoráját és néhány művének eredeti kottáját. A város hangulatos sétálóutcáján sok minden idézi ma is az Esterházyakat és Haydnt.

A rendkívül kellemes őszi időjárás, a táj szépsége és a sok kulturális látnivaló egyaránt emlékezetessé tették az idei gimnáziumi kirándulásunkat.

Képek

Iskolanyitogató

iskolanyitogato 0001

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.