Események

A Bolyai-verseny körzeti fordulója:
november 9. 14:30 
Tanítási nap (pénteki munkarend):
november 10.
1918-2018 - történelemverseny 7-8. osztályosoknak:
november 13. 14:30
Városi szépkiejtési verseny:
november 16. 14 óra
Megyei szépkiejtési verseny:
november 23. 14 óra
Fogadóóra a felső tagozaton:
november 27. 17 óra
Tanítási nap (hétfői munkarend):
december 1.
Ifjúsági hangverseny:
december 3. 13:30

Versenykiírások

Iskolai közösségi szolgálat

2017 - 2018 tanév

A Kodály Zoltán lánykar a neerpelti nemzetközi kórusfesztiválon

neerpelt 00001A Kodály Zoltán Lánykar az elmúlt napokban Belgiumban járt a 2018. április 27. és május 2. között megrendezésre került neerpelti nemzetközi kórusfesztiválon. Idén már 66. alkalommal érkeztek a világ számos pontjáról kórusok a belgiumi kisvárosba. 

A nagy hagyományokkal rendelkező neves fesztiválon számos kategóriában mérhették össze tudásukat a versenyre jelentkezők. Lánykarunk azokkal a kórusokkal versenyzett együtt, akiknek szakmai felkészültségüket bizonyítandó egy kortárs zeneszerző művét kellett bemutatniuk kötelező darabként.
Kórusunk műsorát néptánccal színesített népdalcsokorral nyitotta, majd két Kodály Zoltán mű következett: a Nagyszalontai köszöntő és a Zöld erdőben című kórusművek. Ezt követően Orlando di Lasso Csalogány, Kocsár Miklós Salve regina és Karai József Sárközi karikázó című darabjai csendültek fel a műsort záró kötelező mű, Sebastiaan Van Steenberge For the fallen című kórusműve mellett.
A kategóriában nagyszerű énekegyüttesek mutatkoztak be. A Finnországból érkezett Sibelius Kórus mellett kivételes művészi élménnyel ajándékozta meg a közönséget a belga Villanella Ifjúsági Kórus és az olasz Igo Gruden Lánykar. Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy e rendkívüli zenei teljesítményeket nyújtó énekkarok között iskolánk lánykara második helyezést érhetett el.

 http://www.szekesfehervar.hu/sikeresen-mutatkozott-be-a-kodaly-zoltan-a-neerpelti-nemzetkozi-korusfesztivalon
 
https://www.feol.hu/vezeto-hirek/kodaly-zoltan-leanykar-verseny-2347411/

 

Képek     Videó

 

 

Április 26-a reggelén indultunk busszal Belgiumba. Az első éjszakát heidelbergi szállásunkon töltöttük el. Másnap délután érkeztünk meg Neerpeltbe, a fesztivál helyszínére, előtte azonban megálltunk egy rövid belvárosi séta erejéig Aachen városában. Megcsodáltuk a reneszánsz városházát és a szomszédságában álló dómot. Megtekintettük az épületegyüttes legősibb, Nagy Károly által épített Oktogonjával, valamint az 1367-ben felépült Magyarok Kápolnájával. Idegenvezetővel látogattuk meg a dóm kincstárát, ahol a gyönyörű Anjou-kori magyar királyság kincseivel és számos karoling kori kódexszel, ötvösremekkel, kegytárggyal ismerkedtünk meg.
Szombati napunk a verseny jegyében telt. A lányok délelőtt a szálláson próbálták el a versenyprogramot, majd a Neerpelt belvárosában álló Sz. Miklós templomban 14.30-tól vette kezdetét az E kategória kórusversenye, melynek mi is fellépői voltunk. A nap látványos eseménye volt a vendég énekkarok énekszóval, zászlókkal színesített felvonulása. Ez idő alatt a város polgármestere köszöntötte a kórusvezetőket, az állófogadáson lánykarunk karnagya, Feke Mariann tanárnő is részt vett. 17.30-tól a városi sportcsarnokban került sor arra az eredményhirdetésre, amelyre az aznap fellépő kórusok voltak hivatalosak. Látványos showműsor keretében osztották ki a minősítéseket. Az eseménydús napot a zsűritagok és a karnagyok személyes találkozója zárta. Az ünnepi fogadás során a zsűri tagjai megosztották szakmai észrevételeiket a kórusok vezetőivel.
Bár vasárnap nem volt könnyű felkelni, ennek ellenére 7 órakor már Antwerpen felé tartottunk. Az esős időjárás sem szegte kedvünk, nagy érdeklődéssel sétáltunk Antwerpen belvárosában. Megcsodáltuk a reneszánsz városházát az előtte álló Balbo szoborral, a főteret övező csodálatos céhházakat és a város jelképének számító Miasszonyunk Katedrálist. A szabad program csokoládévásárlással telt: szinte mindnyájan vásároltunk Antwerpen ősi legendájára utaló, kezet formázó csokoládét. Délután két programon is részt vettünk Neerpeltben. A kórustagoknak és vezetőiknek a vendéglátók workshopokat szerveztek; lánykarosaink a hangképzés különféle technikáival ismerkedhettek meg. Este a közeli Achelbe utaztunk, ahol a vacsora után a lengyel és a spanyol kórussal közösen búcsúkoncertet adtunk. A szállásra visszaérve felszabadult ünneplés vette kezdetét, az elmúlt napok komoly munkájának eredményét tánccal és énekszóval ünnepelték meg a lányok.
Nem menekültünk meg az utolsó nap sem a korai keléstől, hiszen hétfőn 17 órás hazaút várt ránk. Bár mindnyájunkat megviselt a hosszú buszozás, a szülők és a családtagok öröme feledtette velünk az út fáradalmait.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy az út során sokat láttunk és tapasztaltunk. Azt reméljük, hogy a kórustagok számos zenei, művészi élménnyel gazdagodtak, s emellett emlékezetükben megőrzik Aachen és Antwerpen történelmi emlékeit és a belga táj szépségét.
Gratulálunk a Kodály Lánykar tagjainak és karvezetőjüknek Feke Mariann tanárnőnek, amiért büszkék lehettünk rájuk helytállásukért a nemzetközi kórusfesztiválon. Köszönettel tartozunk támogatóinknak, Székesfehérvár Önkormányzatának, a Tankerületi Központnak, iskolánk alapítványának, az Eurowind Kft.-nek és a szülőknek, hogy lehetővé tették utazásunkat.

E-napló

Iskolanyitogató

iskolanyitogato 2018Kicsi

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

Tehetségpont

 

.