Események

A javító-, különbözeti- és osztályozó vizsgák időpontja:
augusztus 24. hétfő, 9 óra
Tanévnyitó ünnepély és első tanítási nap:
szeptember 1. kedd, 8 óra
Tankönyvosztás az első tanítási napon lesz:
szeptember 1.

Iskolai közösségi szolgálat

2017 - 2018 tanév

A Háry János felvidéki vendégszereplése

galanta hary 00016Iskolánk diákjainak előadásában Diószegen és Galántán vendégszerepelt a Háry János. November 28-án a diószegi Inovatech épületében, majd 29-én a galántai Művelődési ház színpadán láthatták a felvidéki magyarok a dalművet.

A már Székesfehérváron november elején sikert aratott előadást a felvidéki helyszíneken is lelkesedéssel fogadta a zömében helyi diákokból álló közönség.

Képek                    Mátyusföldi tudósítás

 

A diószegi és a galántai fiatalok Háry János történetével ismerkedhettek meg. A mű a napóleoni időkben játszódik, a nagyotmondó főhős mesés, sokszor képtelen történetein keresztül éljük meg a magyar huszárok dicsőségét, a két népi hős, Örzse és János minden akadályt legyőző szerelmét, a bécsi udvar és a magyar világszemlélet időnként komikus találkozását.

Az előadás a Kodály Emlékév keretében született, mellyel egyben fennállásának 25. évfordulóját is ünnepelte gimnáziumunk. A darab rendezője Kozáry Ferenc, zenei vezetője Kneifel Imre volt. A táncbetétek dinamizmusa Molnár Gábor felkészítő munkáját dicsérték. Háry János szerepét Koczka Tamás, Örzse szerepét Baranyai Anett énekelte, Marci bácsit Rozsnyák Róbert, Mária Lujzát Molnár Eszter, a Császárnét Nagy Ida alakította a vendégszereplés alkalmával is. Az ifjú művészek szerepformálásban és énekesi teljesítményükkel egyaránt kiválót alkottak. A fiatal énekesek magas színvonalú teljesítménye és magabiztossága segítette a velük együtt színpadra lépő diákokat, így harmonikus művészi teljesítmény született mind a diószegi, mind pedig a galántai előadások során.

A darab további szerepeit iskolánk tanulói alakították. Gimnazista diákok játszották többek között Ebelasztin (Cserta András), Krucifix (Nedelcu Krisztián), a diák (Sipos Bence), a muszka határőr (Fekete Zsombor), a magyar határőr (Kálmán Botond) és a Császár (Máté Roland) szerepeit. Az udvari népet, a rutén lányokat és a huszárokat iskolánk felső tagozatos és gimnazista tanulói jelenítették meg. Iskolánk legkisebbjei is lelkesen hozzájárultak a sikerhez: kiscsibékként a felvidéki közönség szívébe is belopták magukat. Az Ábécédé dal a felső tagozatos „hercegfiúk” előadásában csendült fel.

A vendégszereplés persze nem csak felelősségteljes munkával telt. Utunk során rövid látogatást tettünk a már karácsonyra készülő Pozsonyban. Jártunk az ősi Szent Márton-dómban (a Koronázó templomban), elsétáltunk az Academia Istropolitana majd a Mihály kapu előtt, és végül megcsodáltuk Pozsony főterét. A város szívében már álltak az adventi vásár ajándéktárgyakat és finom falatokat kínáló házikói.

A felvidéki két előadás is osztatlan sikert aratott: a vastaps, az előadást követő visszajelzések és a gratulációk ezt az érzést erősítették bennünk. Ahogyan a közönség, úgy a darab minden szereplője kivételes eseményként élte meg az előadást. Különleges élményt jelentett a Kodály évben, Kodály ifjúkorának helyszínén határon túli magyaroknak előadni ezt a híres zeneművet. Köszönettel tartozunk a Csemadok helyi szervezetének és alelnökének, Mézes Rudolfnak a szíves vendéglátásért és a vendégszereplés megszervezéséért.

Reméljük, hogy az ifjú színházlátogatók számára emlékezetes élményt adtunk, mely felébresztette érdeklődésüket a magyar zenekultúra iránt.

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.