Események

A javító-, különbözeti- és osztályozó vizsgák időpontja:
augusztus 24. hétfő, 9 óra
Tanévnyitó ünnepély és első tanítási nap:
szeptember 1. kedd, 8 óra
Tankönyvosztás az első tanítási napon lesz:
szeptember 1.

Iskolai közösségi szolgálat

Az Összetartozás Napja alkalmából Eszéken járt a gimnázium

 2016. június 14-én a gimnázium 9, 10. és 11. osztályos diákjai az eszéki Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban jártak. Utunk célja az volt, hogy minél jobban megismerjük Eszéket, a Baranya-háromszöget, Szlavónia magyarok lakta vidékét. Először is megismerkedtünk a város magyar nyelvű oktatási és kulturális intézményével. 

Képek

A városban 1999 óta működik a Központ, melyet Magyarország és Horvátország köztársasági elnökei avattak fel. Az iskolában Andócsi János igazgató úr szíves kalauzolásával megtekintettük a nagytermet, a tornatermet, az iskola tanári szobáját és tantermeit. Az igazgató úr részletesen beszámolt a horvátországi magyarság helyzetéről, az intézményben folyó oktatási és kulturális tevékenységről. Megtudtuk, hogy a horvát állam jelentős támogatásban részesíti az iskolába beiratkozó helyi magyar fiatalokat. Céljuk az, hogy az itt élő magyarság identitása megmaradhasson, kultúrája, nyelve megőrződjék. Az alacsony osztálylétszámok lehetővé teszik a magas szintű oktatást, az intézmény nem csak magyar, hanem horvát anyanyelvű diákokat is szívesen fogad. Az igazgató úr közvetlen, ugyanakkor minden részletre kiterjedő ismertetőjéből azt is megtudtuk, hogy a magyarországi horvátok számára a magyar állam ugyanígy fenntart egy oktatási intézményt. Az eszéki és a pécsi egyetem között 2007 óta szoros együttműködés van (horvát és magyar tanszékeket működtetnek egymás intézményeiben), ennek a példaértékű kapcsolatnak része a Horvátországi Magyar Oktatási és Kulturális Intézmény. Andócsi János igazgató úr beszélt a város hétköznapjairól és közelmúltjáról is. Tanulóink döbbenettel hallgatták a délszláv háború brutalitásait megidéző mondatokat, a jugoszláv hadsereg ostromolta Eszék hősies ellenllásának történetét és a 20 km-re levő vukovári mészárlás szörnyűségeit. Nehéz volt belegondolniuk abba, hogy ilyen rettenetes események történhettek mindössze 25 évvel ezelőtt.
A látogatás után kezdődött városnéző sétánk. A város 1993 után, a délszláv háború lezárulásával jelentős fejlődésnek indult. Eszék Szlavónia legnépesebb települése, Horvátország negyedik legnagyobb városa. Sétánk során tudatosan látogattuk meg a barokk, a klasszicista, a szecessziós és a neogót építészet emlékeit. Felkerestük a belvárosban álló Szent Péter és Pál katedrálist. Az épület az 1890-es években épült Strossmayer püspök jelentős támogatását élvezve. Úgy gondoltuk, hogy azzal köszönhetjük meg a szíves fogadtatást a városnak, hogy énekszóval fejezzük ki érzéseinket. A város jelképének számító katedrális oltára előtt a diákok alkotta kórus egyházi műveket szólaltatott meg. Városnéző sétánk folytatásaként megtekintettük a horvát nemzeti színház épületét és a főterén álló Ante Starčević, horvát nacionalista politikus szobrát. Városnéző sétánk Eszék óvárosában folytatódott. A vár falait az 1710-es években még a császári kormányzat építtette, ezek jelölik ki a barokk óváros területét. A hangulatos utcák bevezetnek a városrész főterére, a Szentháromság térre. Itt található a Szentháromság szobor, a Szlavónia Múzeum, illetve a Szent Mihály templom. Az évszázadok emlékeit őrzik a macskaköves utcák és terek, az ódon vakolatú barokk lakóházak. A várossal ismerkedő séta után diákjaink szabadidőt kaptak az óvárosban. Kisétálhattak a szépen parkosított sétányokkal, gyalogoshíddal rendelkező Dráva partra, illetve az óvárosban maradva kávéházakban, cukrászdákban tölthették el a rendelkezésükre álló időt.
Útban hazafelé elhaladtunk a Kopácsi rét mellett. Meséltünk diákjainknak az itt élő különlegesen gazdag élővilágról, a számtalan hal és madárfajról. Említést tettünk arról is, hogy kishajóval a mocsárvidék egy része bejárható. Igyekeztünk kedvet ébreszteni a fiatalokban, hogy válasszák egy jövőbeni kirándulás helyszínéül a várost és környékét.
Kirándulásunkat szerencsénkre szép időjárás jellemezte. A meleg idő, a csodás napsütés nagyban hozzájárult a városban szerzett élményekhez.
Azt reméljük, hogy diákjaink olyan tapasztalatokat szereztek Eszék meglátogatásával, melyek könyvből nem remélhetőek. A szíves fogadtatás az Oktatási Központ részéről igen kedves gesztus volt, hálásak vagyunk érte. Az is csak itt megszerezhető tapasztalat, hogy miként él kisebbségben a magyarság egy másik nemzetállam határai között. Örömmel tapasztaltuk, hogy a kisebbségeket támogató állami politika segítségével határainkon túl is megőrizhető a magyar nyelv és kultúra.
Köszönjük a Rákóczi Szövetség támogatását, hogy lehetővé tette számunkra ezt az utat!

 

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.