Események

A javító-, különbözeti- és osztályozó vizsgák időpontja:
augusztus 24. hétfő, 9 óra
Tanévnyitó ünnepély és első tanítási nap:
szeptember 1. kedd, 8 óra
Tankönyvosztás az első tanítási napon lesz:
szeptember 1.

Iskolai közösségi szolgálat

Tanévkezdő tanulmányi kirándulás a gimnáziumban

 Szeptember 12-én gimnáziumunk tanulói és tanárai tanulmányi kiránduláson vettek részt. Eredeti célunk Hollókő ófalujának megtekintése és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület megismerése lett volna. Sajnos az idő csak a tervezett program első részét engedte megvalósítani. Székesfehérvárról már szakadó esőben indultunk, s a rossz idő elkísért bennünket Hollókőre is. Bár esett az eső, mi azonban kitartóan bejártuk a települést: megtekintettük a katolikus templomot, a tájházat, Hollókő névadó középkori várát és a falu gyönyörű, védett házait. Erőnk eddig tartott, a folytatásban rákényszerültünk útitervünk megváltoztatására. Tartottunk tőle ugyanis, hogy a szabadtéri régészeti park az esőtől járhatatlanná vált. Visszafordultunk Gödöllőre, hogy meglátogassuk a Grassalkovich-kastélyt.

A főúri rezidenciát Grassalkoch I. Antal alakította ki a 18. században, ekkor volt a kastély vendége többek között Mária Terézia is. A későbbiekben az épületet a magyar állam megvásárolta, és Ferenc Józsefnek és családjának adományozta. Ekkor élte a kastély második fénykorát. A 20. században Horthy-kormányzó és családja egyik tartózkodási helyéül szolgált, majd a Rákosi korszakban szociális otthonná alakították át. A kastély viszontagságos sorsáról érzékletesen számol be a kastélytörténeti kiállítás: korabeli tárgyak, dokumentumok és fényképek teszik átélhetővé az elmúlt évszázadokat. Öröm volt megtapasztalni, hogy a 2. világháború utáni évtizedekben szomorú sorsra jutott épületegyüttes ma újból barokk szépségében pompázik.

Bár az időjárás megnehezítette napunkat, mégis elmondhatjuk, hogy ez hangulatunkra nem nyomta rá bélyegét, és az út során sokat tanultunk a magyar történelemről és néprajzról.

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.