Események

Tavaszi szünet:
április 9-14.

Iskolai közösségi szolgálat

Esztergomi kirándulás

A Kodály Gimnázium tanulói szeptember 10-én Esztergomba látogattak. Hagyományos múzeumi napunkat idén az ősi koronázó város nevezetességeinek megtekintésével töltöttük. A napot a magyar irodalom emblematikus helyszínén, Babits Mihály nyaralójában kezdtük. Délután a bazilikában és a királyi palotában, majd a várban jártunk. Befejezésül jóleső sétát tettünk a szépen felújított belvárosban. Reméljük, hogy a tanévkezdés lendületéhez hozzájárultak a látott értékek és szépségek.
 
 

 A Kodály Gimnázium tanulói szeptember 10-én Esztergomba látogattak. Hagyományos múzeumi napunkat idén az ősi koronázó város nevezetességeinek megtekintésével töltöttük. A napot a magyar irodalom emblematikus helyszínén, Babits Mihály nyaralójában kezdtük. Felkészült idegenvezetők segítségével ismerkedhettünk meg a költő házával, ahol Babits 18 év nyarát töltötte. Nyaralóját barátai, korának jeles irodalmárai szívesen látogatták, a házfalon emlékül hagyott kézjegyüket mi is nagy érdeklődéssel olvasgattuk. E helyen járva eszünkbe jutott a Jónás könyve, melyet a költő 1938-ban, utolsó itt töltött nyarán írt. Különleges élményt jelentett számunkra Babits személyes tárgyait látni, megtapasztalni azt a hangulatot, amely nagy költőnket körülvette.
Délután a bazilikában és a királyi palotában jártunk. A magyar művészettörténet sok évszázadának áttekintésére adott lehetőséget a két helyszín. Sajnos csak az emlékezet idézhette fel a Szent Adalbert-székesegyházat, hiszen a mai templom a múltból már csak a reneszánsz Bakócz-kápolnát őrzi. A Hild József tervei szerint felépült bazilikát 1856-ban szentelték fel Liszt Ferenc ez alkalomra írt Esztergomi miséjével. A templom kiváló akusztikáját kihasználva a neoreneszánsz kupola alatt diákjaink énekszóval áldoztak a magyar történelem nagyjai előtt.
Az egyházi központot követően felkerestük hazánk első fejedelmi központját, a bazilika mellett lévő várat. A régészeti kutatásoknak köszönhetően a mai látogató képet alkothat a Vitéz János kori, a nagy európai udvarok jelentőségéhez fogható, 15. századi palotáról. Örömmel hallottunk arról, hogy jelenleg is restaurátori munka folyik Vitéz János studiolójában, ugyanakkor sajnáltuk, hogy nem tekinthettük meg a Botticellinek tulajdonított négy erény freskóját. A várkápolna hasonló okokból maradt zárva előttünk. Reméljük, hogy ha néhány év múlva visszatérünk Esztergomba, ezeket a látnivalókat is teljes szépségükben csodálhatjuk meg.

A kulturális programok után jólesett sétálni az 1996-ban megújult belvárosban. A volt Bottyán-ház, a mai városháza előtti szökőkutak, a sétálóutca felújított homlokzatai és kellemes kávéházai tették teljessé napunkat. Reméljük, hogy a tanévkezdés lendületéhez hozzájárultak a látott értékek és szépségek.

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.