Események

A javító-, különbözeti- és osztályozó vizsgák időpontja:
augusztus 24. hétfő, 9 óra
Tanévnyitó ünnepély és első tanítási nap:
szeptember 1. kedd, 8 óra
Tankönyvosztás az első tanítási napon lesz:
szeptember 1.

Iskolai közösségi szolgálat

Várháborúk Fehérváron

November 23-án tartottuk a felső tagozatosok számára meghirdetett történelemversenyünk második fordulóját. Előzetes feladatként minden csapatnak vármakettet kellett készítenie. Remekebbnél remekebb munkákban gyönyörködhettünk, melyeket az aulában állítottunk ki. A szóbeli vetélkedő előtt ellátogattunk a Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteménybe, ahol - többek között - a szablyaforgatással és a bajvívással ismerkedtünk meg. Ezután a belváros egy-egy nevezetes pontját kerestük fel, melyeket a tanárok mutattak be a gyerekeknek. Végül a késő délutánig tartó iskolai megmérettetésen a csapatok bebizonyították, hogy szinte mindent tudnak városunk igazán gazdag török kori múltjáról. Gratulálunk a nagyszerű eredményekhez. Reméljük, a következő történelmi versenyen is találkozunk. ( http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_104528 )


 

Történelem és győzelem
 
A történelemverseny számomra sok meglepetést tartogatott. Elsősorban azért, mert nem tudtam, milyen szintű tudás kell hozzá.
De cseppet sem izgultam miatta. A verseny maga egy múzeumban kezdődött, ahol három próbatételt kellett kiállnunk. Az első: egy eredeti, ’48-as szablyával kellett elsajátítanunk a legfontosabb kardcsapásokat. (Az a férfi, aki bemutatta a csapásokat, egy szivacsból készült fegyverrel csinálta.) Ez a gyakorlat a csapatunkból (Eszter, Kinga, Dani, Levi) Daninak sikerült a legjobban és nekem a legrosszabbul. Második feladatként egy kirakót kellett megalkotnunk egy nagyobb kép részletéből, aztán a falon levő képek közül meg kellett találnunk azt a részletet, amit a puzzle ábrázol. Harmadszorra egy dekorpapírból készült lóban „nyargalva” kellett egy fakopjával kilyukasztani egy feltöltött lufit. A kopja végére tűt tettek, így nem volt olyan nehéz végrehajtani. Sajnos az egyik fiú nem találta el elsőre, így nem kaptunk maximális pontszámot. Rövid belvárosi séta után visszamentünk a suliba, ahol a verseny folytatódott. Pogácsa és tea várt minket a tornateremben. Ki voltak állítva az előzetes forduló megoldásai, a vármakettek. A mi csapatunkból ezt a két fiú készítette. A vár megtervezésében és felépítésében másik osztálytársunk, Marci is részt vett, de a versenyem már nem indult. A több mint tizenkét vár közül a miénk volt és még most is ez a legszebb! Természetesen 50 ponttal jutalmazta a zsűri.
A szóbeli forduló első feladata nekem kapóra jött: pajzsot kellett festeni, a címerkészítés szabályai alapján. Ezt egyedül oldottam meg, de egy-két ötletre szükségem volt a többiektől.
Ám én emiatt nem figyeltem a többi feladatra, csak annyi ment be a fejembe, hogy filmet is néztek, és kérdések sokaságára válaszoltak. Lassan kezdtem sokkos állapotba kerülni, mivel az idő haladt, és én kissé le voltam maradva. Egyre jobban izgultam, de már nem a pajzs miatt. Egyszerűen a verseny volt az oka. Lassan az utolsó lapot is beszedték. És ekkor észrevettük, hogy nálunk maradt egy feladatlap. Gyorsan beadtuk, de a késés miatt kerek húsz pontot levont a szigorú zsűri. Ezek után úgy éreztem, hogy nincs esélyünk az első helyre. Hát, őszinte örömömre, tévedtem. A pajzs behozta az árát! Igaz, egy pontot levontak, mert árnyalatban festettem, de hát akkor már kit érdekelt!
A Várkapitány vitézei, vagyis mi lettünk az elsők! Megérte a péntek délutánunkat, öt órát erre a versenyre áldozni.
 
                                                                                                                                 Kozáry Eszter
                                                                                                                                    8.é osztály

 

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.