Események

Fogadóóra:
november 19. 17 óra
Gimnazisták színházlátogatása a budapesti Katona József Színházban:
november 21.
Mikulásváró zenés játszóház leendő elsősöknek:
november 27. 17 óra
Városi szépkiejtési verseny:
november 29. 14 óra
Adventi hangverseny a Lánykar közreműködésével a ciszterci templomban:
december 1.
Ifjúsági hangverseny:
december 2.
Iskolánkban nincs tanítás:
december 7.
Megyei szépkiejtési verseny:
december 13. 14 óra
Gimnazista kirándulás Bécsújhelyre:
december 13.
Iskolánkban nincs tanítás:
december 14.
Kodály születésnapi koncert a Zeneakadémián gimnáziumunk részvételével:
december 16.
Kodály Zoltán Napok:
december 16-20.
Karácsonyi vásár:
december 16. 14-16 óra
Projektnap:
december 18.
Karácsonyi hangverseny:
december 19. 18 óra, Felsővárosi templom
Téli szünet:
december 23- 2020. január 3.

Iskolai közösségi szolgálat

Programok

A 12. osztály olaszországi kirándulása

 A gimnázium frissen érettségizett diákjai felnőtt életüket olaszországi osztálykirándulással kezdték.

 Képek 
Július első hetét töltöttük Itáliában. Az első napunk Velencében telt. A lagúnán áthajózva érkeztünk először a szigetekre. A ragyogó napsütésben Burano tarka színekben pompázó házai mediterrán életörömöt sugároztak. A torcellói katedrális tornya, mint legősibb lagúna-központ üdvözölt bennünket, „hajósokat”. Murano szigetén kiszállván megcsodáltuk a térség legkorábbi üvegfúvó központját. Mi is örömmel válogattunk a számtalan üzlet üvegáru kínálatából. Murano szigetét elhagyva a város leghíresebb terénél, a Szent Márk tér közvetlen közelében kötöttünk ki. Előttünk pompázott a Szent Márk bazilika, a Dózse-palota, a Campanile, a Loggetta, az Óratorony és a Sansovino-könyvtár. Lenyűgöző szépségük vitathatatlan, az emberi kultúra felbecsülhetetlen értékei elragadtak minket. Velence főutcáján, a Canal Grandén vaporettóval egészen a Ca’ d’Oro épületéig jutottunk. A város pompája, előkelősége mindnyájunkat megérintett.
Másnap Szent Antal városában, az egészen más hangulatú Padovában jártunk. Összetett élményt nyújtott a Szent Antal bazilika. Nekünk, magyaroknak különleges élményt jelentett a bazilika szentélykörüljárója (hisz magyarországi templomokban ilyen nem látható), az ereklyéket tartalmazó Cappella del Tesoro, Donatello oltára, Szent Antal sírja, s az épület előtt álló Donatello alkotta Gattamelata szobor. Lenyűgözött bennünket a Palazzo della Ragione nagyterme, s az egyetem híres épülete. Kivételes öröm volt látni a Scrovegni-kápolna Giotto freskóit. A kirándulás egyik legnagyobb hatású művészeti élménye volt a trecento mesterének remekét élőben megcsodálni.
A harmadik itáliai város Verona volt, mely nem csupán kivételes építészeti értékeivel csábított minket, hanem híres operafesztiváljával is. Mi Bizet Carmen című operáját néztük meg a híres római kori arénában, ahol 1913 óra rendeznek nyári operafesztivált. Zeffirelli rendezte az előadást, s nevéhez hűen rendkívül látványos, hatásos színpadképpel bűvölte el sok ezer nézőjét. Másnap városnéző busszal jártuk be Verona történelmi utcáit. A rómaiak dicsőségét nem csupán az Aréna, de a Borsari-kapu is idézi. A 13-14. század urai a Scaligerik voltak, emléküket a város jelentős műemlékei őrzik.
A nyár örömeinek is hódoltunk. A Garda-tó szépséges üdülőhelyén, Sirmionéban járva a tó hűvös, de csodás kékségű vizében fürödtünk, majd az Adriai-tengerrel Lignanónál ismerkedtünk meg.
Mivel olasz nyelvet tanultunk négy évig, külön öröm volt számunkra a nyelvet értőn figyelni, s ha rövid időre is, de bekapcsolódni Itália életébe.
Köszönet mindazoknak, kik lehetővé tették, hogy ezzel az úttal búcsúzzunk gimnáziumi életünktől.

Iskolanyitogató

iskolanyitogato 0001

Tehetségpont

 tehetsegpont

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

10200232-29373752

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

.